În fiecare societate există copii defavorizați. Problemele din familie sau cele cu colegii lor îi plasează în postura de outsideri la școală și mai târziu în societate. Acest proiect este îndreptat în special către acei copii care nu au încredere în ei înșiși și își propune să le stimuleze încrederea că o educație de calitate oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională.
Cu sprijinul colegilor lor, care realizează în mod clar semnificația educației, îi vom ajuta pe elevii cu probleme sociale să se dezvolte singuri și să-și exploateze potențialul propriu.
Experiența pe care fiecare partener o are va fi utilă tuturor participanților la proiect. Vom afla modul în care profesorii din alte țări fac față acestor situații și vom aplica diverse metode pentru depășirea dificultăților.
Elevii și profesorii doresc să participe la proiectul de cooperare internațională deoarece sunt conștienți de avantajele educaționale și culturale care rezultă din această cooperare.
Participarea la proiect va spori oportunitățile elevilor noștri, care își vor dezvolta conștiința europeană și își vor îmbunătăți competențele lingvistice și IT.
Participarea la proiect va permite profesorilor să compare metodele de lucru, să împărtășească experiența lor și să învețe mai multe despre țările partenere.
Cunoștințele despre cultura, tradițiile și viața din țările partenere vor ajuta la dezvoltarea toleranței și deschiderii față de alte culturi și la eliminarea prejudecăților.
Parteneri:
1. Profilirana Gimnazia ”Dr. Ivan Panov” , Berkovitsa, Bulgaria
2. Uzun Mehmet Meslekive Teknik Anadolu Lisesi, Ereǧli, Turcia
3. Colegiul Național ”Vladimir Streinu”, Găești, România
4. Istituto Istruzione Superiore Castelnovo Ne Monti, Castelnovo Ne’ Monti, Italia
5. Turističko-Ugostiteljska I Prehrambena Škola, Bjelovar, Croația
Activități organizate:
- Logo-ul proiectului
- Constituirea unui grup de voluntari The4S
- Seminar ”Educația ca factor de succes în viață”
- Întâlniri cu reprezentanți ai Direcției pentru protecția copilului, ai Poliției, ai agenților economici locali, ai comunității locale
- Publicare de broșuri și pliante
- Crearea unor firme de exercițiu ale elevilor
Activități de învățare pentru elevi și cadre didactice:
- Schimb de bune practici cu privire la sprijinul acordat elevilor cu probleme sociale
- Crearea unor firme de formare profesională de către elevi
- Activitatea de voluntariat pentru elevi
- Drepturile și obligațiile mele în calitate de cetățean al Uniunii Europene
- Școala orientată spre comunitate
Proiectul prevede 5 reuniuni transnaționale de proiect pentru profesorii coordonatori și membrii echipelor de proiect, precum și 5 schimburi de elevi pe termen scurt (5 zile) la care vor participa, în total, 13 elevi ai CNVS, însoțiți de cadre didactice, după cum urmează:
Octombrie 2017: Reuniune transnațională de proiect în Bulgaria (2 profesori)
Noiembrie 2017: Schimb de elevi pe termen scurt în Turcia (3 elevi); Activități de învățare pentru profesori (2 profesori)
Martie 2018: Schimb de elevi pe termen scurt în Italia (3 elevi); Activități de învățare pentru profesori (2 profesori); reuniune transnațională de proiect (2 profesori)
Iunie 2018: Schimb de elevi pe termen scurt în Bulgaria (4 elevi și 1 profesor)
Octombrie 2018: Schimb de elevi pe termen scurt în Croația (3 elevi); Activități de învățare pentru profesori (2 profesori); reuniune transnațională de proiect (2 profesori)
Aprilie 2019: Schimb de elevi pe termen scurt în România
Iunie 2019: Reuniune transnațională de proiect în Bulgaria (2 profesori).
Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale cu suma de 22700 euro.
Coordonator: prof. Iulian-Nicușor ISAC