Colegiul Național ”Vladimir Streinu” a participat, în urma unei selecții, la proiectul național „Youth Voice Matters!” lansat de Asociația EXPERT FORUM, în februarie 2021. Proiectul a fost finanțat printr-un grant al Ambasadei Marii Britanii în România.
Youth Voice Matters! este un proiect dedicat tinerilor care își propune să creeze o platformă prin intermediul căreia ei află noțiuni esențiale despre procesul democratic, despre comunitățile din care fac parte și descoperă soluții practice pentru problemele din comunitatea lor. Prin acest proiect EFOR a lucrat online cu 70 de elevi în cadrul unor ateliere interactive, sesiuni de antrenament și o competiție de discursuri online pe echipe.
Tema competiției a fost “Care este o problemă importantă care te afectează pe tine și pe comunitatea ta?”. Acest proiect le-a oferit elevilor șansa de a învăța într-un mod practic despre rolul fiecăruia dintre noi în comunitate, despre instituțiile publice la care pot apela, dar și despre modalitățile concrete prin care tinerii se pot implica în comunitate. Ei au fost încurajați să identifice problemele importante din comunitatea lor și au învățat să lucreze împreună pentru a găsi posibile soluții. Au participat elevi din 7 licee și colegii din Drobeta Turnu Severin, Galați, Tecuci, Găești, Timișoara, Buzău și Constanța. Au lucrat în echipe mixte cu elevi din alte orașe, iar fiecare echipă a ales o problemă din comunitate pentru care au identificat soluții și au pregătit următoarele materiale: un discurs de 3 minute despre problema aleasă și soluțiile identificate, un infografic despre problema aleasă, un infografic despre soluțiile găsite.
În cadrul proiectului elevii au participat la următoarele activități:
- O serie de ateliere online cu următoarele teme: Ce este o comunitate și care este rolul meu în aceasta comunitate; Cum se scrie un discurs și cum construim infografice; Administrația publică din România: cine are putere de decizie asupra problemei mele?.
- Antrenamente online pentru finalizarea materialelor pregătite de echipe.
- Dezbatere cu decidenții. La această dezbatere au participat Ambasadorul Marii Britanii în România, E.S. dl. Andrew Noble, europarlamentarul Victor Negrescu și senatorul Ștefan Pălărie, care au ascultat discursurile echipelor și au dezbătut împreună cu participanții problemele și soluțiile identificate.
Cele 10 echipe mixte au ales următoarele probleme: hărțuirea stradală, violența domestică, sănătatea mintală în rândul adolescenților, lipsa educației sexuale în viața tinerilor, adopția animalelor în România, implicarea politică a tinerilor, drepturile elevilor și respectarea lor în școli, prezența tinerilor la vot și educația pentru democrație, abandonul școlar, limitele sistemului de educație on-line în România.
Un eveniment de premiere online organizat de Expert Forum. Materialele echipelor au fost evaluate de un juriu independent format din trei membri: Septimius Pârvu, expert electoral din partea Asociației Expert Forum, Andrada Petrache, Ofițer de proiecte din partea Ambasadei Marii Britanii din România și Ioana Burtea, jurnalist, Decât o Revistă (DoR). Premiile obținute de echipele din care au făcut parte și elevii noștri sunt:
Locul 1 Echipa 5 – Tema: Hărțuirea stradală
Stoian Mario Daniel (Galați), Dâncă Francisc (Constanța), Ian Anghel (Timisoara), Bodea L.M. Vanessa (Tecuci), Iulia Sturzu (Buzău), Riana Valentina Potecă (Drobeta Turnu Severin), Andrei Tudor (Găești).
Locul 2 Echipa 4 – Tema: Violența domestică
Ana-Maria Calciu (Galați), Sălcianu Diana (Constanța), Diana Tulin (Buzău), Theodor Socate (Drobeta Turnu Severin), Alexandra Mustață(Găești).
Toate materialele create de tinerii Youth Voice Matters le găsiți pe paginile de social media ale Expert Forum și pe pagina programului Școlii pentru Democrație:
https://www.instagram.com/scoalapentrudemocratie/
https://www.facebook.com/scoalapentrudemocratie
Pentru mai multe detalii despre proiect puteți să vizitați https://expertforum.ro/consolidarea-retelei-de-profesori-si-lansarea-competitiei-youth-voice-matters/
Coordonatorul echipei de proiect,
Prof. Iulian-Nicușor Isac